Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar tijdens het skiën of snowboarden is de kans op een val met letsel natuurlijk groter dan wanneer u in de zomer op een bedje op het strand ligt. Vooral als u de hele dag actief bent, loopt u de kans om een blessure op te lopen. Daarom is het handig om voor de vakantie uw verzekering goed te controleren. Welke verzekeringen heeft u allemaal nodig? En welke dekkingen bieden die verzekeringen?

Snel stijgende kosten

De kosten voor een ongeluk tijdens de wintersportvakantie kunnen snel oplopen. Als u op de piste onderuit gaat en niet met een ‘banaan’ of sneeuwscooter naar beneden gebracht kunt worden, dan wordt de helicopter ingeschakeld. En zoals u misschien wel begrijpt: die vluchten zijn niet goedkoop. Een helicopter kost namelijk al snel zo’n 3000 euro per uur. En als u dan eenmaal weer beneden bent, dan is het nog niet voorbij met de kosten. Misschien heeft u medicijnen nodig, verblijft u in een kliniek of gaat u met de gipsvlucht terug naar Nederland.

Reisverzekering met wintersportdekking

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om de reisverzekering uit te breiden met een wintersportdekking. Deze verzekering biedt vaak een dekking voor de kosten die je hebt gemaakt bij de huur van uw spullen voor de tijd dat u er geen gebruik meer van kan maken of voor schade/diefstal aan uw eigen spullen. Daarnaast verschilt het per verzekeraar wat er gedekt wordt. Belangrijk is wel om u te realiseren dat veel verzekeraars off-piste skiën of snowboarden niet dekken. Check vooraf goed de polisvoorwaarden van uw reisverzekering met aanvullende wintersportdekking.

De medische kosten van wintersport

Medische kosten die gemaakt worden na een ongeluk op de piste, worden niet altijd zomaar vergoed vanuit uw reisverzekering met wintersportdekking. Heeft u ter plekke spoedeisende hulp nodig? Dan kunt u aanspraak maken op uw basisverzekering. Daar zitten echter wel wat haken en ogen aan. In veel wintersportlanden wordt u al snel naar een privé-kliniek gebracht bij een ongeluk. In deze klinieken liggen de tarieven vaak een stuk hoger dan in Nederland en dat zorgt ervoor dat uw basisverzekering niet voldoende dekking biedt. Deze dekt namelijk alleen medische kosten tot aan het bedrag dat u er in Nederland voor zou betalen. Een aanvullende verzekering zorgt ervoor dat u geen hoge rekeningen op de mat heeft liggen als u thuiskomt. U kunt deze aanvullende verzekering afsluiten via uw zorgverzekeraar of met een reisverzekering. Vraag naar de mogelijkheden.

European Health Insurance Card (EHIC)

Als u reist, vergeet dan niet uw European Health Insurance Card mee te nemen. Deze pas zorgt ervoor dat u recht hebt op medische zorg én dat de rekening van die zorg direct naar uw zorgverzekeraar doorgestuurd wordt. Heeft u nog geen EHIC pas? Dan kunt u deze aanvragen via uw zorgverzekeraar.

Blessures voorkomen!

Voorkomen is beter dan genezen, daarom geven we u graag een aantal tips waarmee u de kans op letsel tot het minimum beperkt.

  • Kleed u naar de weersomstandigheden.
  • Zorg voor de juiste bescherming, draag bijvoorbeeld een helm. Als u dan valt en onverhoopt op uw hoofd terecht komt, heeft u minder snel last van letsel.
  • Drink geen alcohol als u nog moet skiën of snowboarden. Net als met autorijden, vermindert alcohol de skivaardigheid en concentratie.
  • Doe warming-up oefeningen voordat u op de latten of op uw board stapt. Skiën of snowboarden is immers ook gewoon een sport!
  • Zorg dat u op de hoogte bent van de wetten en veiligheidsregels in het gebied waar u bent.

Gaat u wintersporten dit jaar?